Myom Nedir?

Myomlar rahimde görülen anormal düz kas çoğalmasıdır. Çoğunlukla iyi huylu tümörlerdir. Ailesel yatkınlık, östorojen hormonu dengesizliğinin sebep olduğu bilinen myomların. Menopoz ile birlikte hormon düzeylerinin azalmasına bağlı olarak boyutlarında küçülme izlenmektedir. Obez ve doğum yapmayan hastalarda çok daha fazla gözlemlenmektedir.

Myom üreme döneminde olan kadınların %20’sinde görülmektedir. Myomların büyük kısmı bir belirti vermez raslantısal olarak kontrolde ortaya çıkar. Ancak bazı hastalarda anormal kanamalar, yoğun ağrılı regl, sırt ağrısı ve ağrılı cinsel birleşmeye neden olabilir. Myomlar bazen mesanenin genişlemesini engelleyerek hastanın sık sık tuvalte çıkmasına yada sürekli tuvalete çıkma ihtiyacı hissetmesine neden olabilir.

Myomlardaki en büyük sorunlardan biri rahmin içindeki kitle gibi davranışlar sergileyerek gebeliğe engel olmasıdır. Rahmin içine yakın olan myomlar birleşme sonrası zigotun tutunacağı yeri bozabilir ve başarısız gebeliğe sebep olabilir. Büyük boyutlardaki ve rahim kavite boşluğuna baskı yapan myomlar kısırlık, düşük, tekrarlayan gebelik kayıpları ve erken doğuma sebep olabilmektedir. Bunların dışında karnın alt bölümünde ele gelen kitleler myom belirtisi olabilir.


Myom ve Robotik Cerrahi (Robotik Myomektomi)


Myom Ameliyatında Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Myom takip edilmesi gereken düzenli kontrollere göre kişiye özel tedavi gerektiren bir hastalıktır. Myom tedavisinde hastanın yaşı, semptomların şiddeti, myom boyutu yerleşim yeri ve hastanın gebelik isteğine göre medikal ve veya cerrahi tedavi uygulanabilir.

Myomların kesin olarak tedavisi cerrahidir. Myom ameliyatlarında gebelik ve myom boyutundan dolayı yapılması gerekmektedir her iki durumdada hem daha hızlı iyileşme hemde çevredeki baskı yaptığı mesane, rahim gibi organlara zarar vermemek için robotik cerrahi avantaj sağlamaktadır. Bu sayede hastanın gelecekteki gebeliği sırasında rahiminde yırtılma görülme olasılığı azaltılmış olur.